Hoppa till huvudinnehåll

Möt en alumni: Julia Davidsson

"Jag skulle rekommendera att vara lite mer luststyrd under utbildningen, gå mer på det som känns intressant och känns kul istället för det som verkar användbart."

portrait of alumni Julia Davidsson

Namn: Julia Davidsson

Examensår: 2012

Titel: Tjänstedesigner & user experience designer

Jobbar på: Valtech

Läst: TD med MPDES-master

Exjobb 

Hej Julia! Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar som user experience designer eller service designer på Valtech. Valtech är ett företag som utvecklats från att vara rena teknikkonsulter till att vara en full digital byrå som erbjuder allt från utveckling av back-end till strategiarbete, analys och UX. Vi tar hela utvecklingsuppdrag eller delar av projekt. Jag har jobbat här i X år och trivs jättebra.

Vilken typ av uppdrag du jobbar med?

Vi jobbar med att utveckla ganska omfattande digitala tjänster för stora kunder, sådana tjänster som kräver ett team av utvecklare. Jag har till exempel jobbat med Scandics bokningssystem, Apotekets receptapp och just nu ett uppdrag för en bank. Jag är mest med i projekt som innehåller lite tidigare faser – där man lägger pengar och energi på att skaffa insikt om användare och på strategiarbete och konceptarbete. Men jag är också med och utvecklar och implementerar. I uppdraget vi hade för Apoteket var jag till exempel med och tog fram vem man ska satsa på, vem som skulle vara målgruppen för appen. Där kom vi fram till att de som mest behövde stöd är de som har ett kroniskt tillstånd, inte nödvändigtvis allvarligt, men kroniskt så att de behöver hjälp med att hålla koll på recept, när de går ut och hur mycket som är kvar.

Hur kan en dag på jobbet se ut?

En vanlig dag varierar rätt så mycket, det är beroende på i vilken fas projektet är. Vi jobbar med scrum i sprintar om 3 veckor med fokus på något särskilt. I början av ett projekt är det workshops med kunder för att ta reda på vad vi vill med projektet och lösningen och insamling av användarinsikt med mycket workshops och intervjuer. Så jag jobbar utifrån tre perspektiv – användning, marknad och kund. Sen in nästa fas bygger vi koncept så att vi får upp de stora penseldragen. I implementeringsfasen är det sen cykler med att rita, användartesta och prata med utvecklare.

Alumni Julia Davidsson at a project meeting at work
Julia (stående) under ett typiskt projektmöte på hennes jobb

Vilken roll har du på ditt arbete?

Jag leder ganska stor del av arbetet med UX i projekten, lite som en mini-projektledare för den delen. Jag jobbar aldrig ensam, utan vi jobbar tillsammans väldigt mycket. Oftast är vi ett team med utvecklare, art director, visuella designers och copywriter i början av utvecklingen. Sen lägger vi till front-end och back-end utvecklare när projektet närmar sig implementering. Jag tar också hand om kopplingar till saker utanför projektet, tar reda på information om hur relaterade system fungerar och annat som vi behöver veta för att delen vi utvecklar ska fungera tillsammans med det som redan finns.

Jag tar ofta en informativ och utbildande roll i projekten också. Det smyger sig in lite varje dag genom att jag informerar och utbildar om användarperspektivet mot kund, men också inom företaget. Det uppmuntras att man hjälper till och utvecklar, det finns också ett talangprogram där jag föreläst. Jag har (varit med och) tagit fram ett metodkit för workshops som alla på företaget kan använda, där finns t.ex. planeringsstöd och färdiga pannåer och andra delar man behöver så att det bara är att plocka med sig. Det är en del av mitt jobb att föra in ett människocentrerat arbetssätt på företaget. Jag tycker att UX-designer är en lite knäpp titel och jag vet inte hur länge den här rollen kommer finnas - det borde inte vara ett jobb utan mer ett förhållningssätt som alla inom företaget borde sträva mot.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är att jag får göra både och. Jag vill inte kalla mig strateg, men jag får möjligheten att hålla workshops kring affärsmodeller och workshops med kunden, samtidigt som jag får vara med och samla användarinsikter, till att jag är med och ritar hur knappar ska se ut, bli nitty-gritty. Jag gillar att jag får vara med så långt att jag får se det jag tar fram bli omsatt i praktiken och inte att det inte bara slutar i en presentation som man lämnar över. Det är skönt att få den variationen.
Jag får också påverka folks arbetssätt till att ha det roligare på jobbet. Jag tror att många skulle må bättre på jobbet om vi använder mer designmetoder, att man får hitta kärnan, visualisera och göra saker tillsammans, mot samma mål med olika aktiva metoder. Om vi alla skulle jobba på det sättet skulle mänskligheten må bättre.

Hur förhåller sig utbildningen till det arbete du har nu?

Utbildningen är väldigt relevant – det är många som har en mycket sämre grund att stå på! Jag gled ju in på det digitala utan att ha läst så mycket om det, jag hade inte ens läst cognitive ergonomics. Det tog mig 3 - 4 år att känna att jag kunde interaktionsdesign, inte för att jag egentligen inte kunde för det kunde jag, utan att för hänga med i lingot. TD är bra för det ger en förståelse för alla delar, och man måste ha koll på alla delar, inte bara användningen. Under utbildningen så övar man på kreativa metoder och att göra det praktiska designarbetet. När man lärt sig det kan man tillämpa det på många olika problem – det spelar ingen roll vad lösningen är, det är samma steg i processen. 

I början när jag skulle söka jobb var det svårt att vara så bred, men nu är det en stor fördel att ha bredden. När man är nyutexad är det svårt att bevisa den kompetensen och svårt att söka rollerna som kräver bredden, men man kan börja använda den på vilken position man än hamnar på. Det var ganska svårt att få jobb när jag gick ut, det tog 8 månader, det var en dipp i marknaden just då. Nu ringer det rekryterare minst en gång i månaden – så det är stor skillnad. 

När gick du på TD och Industrial Design Engineering?

Jag gick kandidaten på TD mellan 2006 och 2009, och sen gjorde jag ett utbyte via UNITECH International, som är ett utbytesprogram med inriktning mot personlig utveckling och management. Under utbytet så jag läste jag först ett halvår på Industrial Design Engineering med inriktning Strategic design på TU Delft, sen gjorde jag ett halvårs praktik på Hilti. Sen kom jag tillbaka till Chalmers och läste klart Industrial Design Engineering mastern och sen gjorde jag mitt exjobb på Electrolux. Jag var rätt säker på att jag ville fortsätta på mastern inom TD efter kandidaten, det var väldigt kul. 

Till sist: Har du några råd till studenter som funderar på att börja på MPDES-mastern, eller på TD?

Jag skulle rekommendera att vara lite mer luststyrd under utbildningen, gå mer på det som känns intressant och känns kul istället för det som verkar användbart. Var inte så nervös, det kommer ordna sig och man kommer lära sig nya grejer efter utbildningen.