Hoppa till huvudinnehåll

Carla

En tjänst för ridesharing

Carla - En ridesharing service för pendlare

I Sverige är varje bil som går fram och tillbaka till en arbetsplats endast upptagen av i genomsnitt 1,2 personer. En lösning på den här dåliga användningen av resurser är att flera personer ska dela en bil

Ridesharing minskar antalet bilar på vägen, liksom trafik och föroreningar. Men misslyckade projekt och initiativ har lett till en motvilja mot ridesharing bland den svenska befolkningen samt avsaknaden på framgångsrika business cases relaterade till dessa initiativ.

Solution

För att övervinna dessa kulturella och ekonomiska utmaningar, föreslår vi en ridesharing service - Carla.
Carla är designad för svenska pendlare och kan köpas som en komplett tjänst av företag för sina anställda. Tjänsten innehåller en mobilapplikation som låter användaren lägga till egna pendelturer eller söka resor att gå med, för att hitta kollegor att dela med. Alla administrativa aktiviteter relaterade till rutter delas nu till en app.

Process

Genom att använda användarcentrerat design thinking har det tvärvetenskapliga teamet utformat, utvecklat och validerat tjänsten som innehåller en funktionell prototyp för en mobilapp. Designen är baserad på användarstudier, med fokus på de krav som vardagliga pendlare ställer. Designkonceptet genomfördes i React Native, vilket resulterade i en presentabel mobilapp.

Slutsats

Vi visade att en ridesharing-lösning baserad på en intuitiv mobilapp och ett business case byggt på att sälja produkten till företag som en tjänst är ett hållbart och tilltalande lösning för att få den svenska befolkningen till att börja rideshare.