Hoppa till huvudinnehåll

Möt en student: Agnes

"Bäst utbildningsmässigt tycker jag är att den är varierande och att vi verkligen får lära oss att jobba i grupp. "

Agnes

Namn: Agnes

Ålder: 23 år

Går i: Andra året på kandidaten

Kommer ifrån: Kinna

Bästa studenttipset: Ta dig tid att lära känna klasskompisar och hitta på saker utanför skolan. Det är en lika lärorik tid socialt som inom det område du pluggar!

Vad gjorde du innan du började på Teknisk Design?

Innan jag började på TD gick jag ekonomiprogrammet på gymnasiet i Kinna. Det var väldigt kul men jag var lite osäker på om det verkligen var ekonomi jag ville fortsätta med efter gymnasiet. Därför funderade jag redan andra året på gymnasiet på att byta till teknik- eller naturprogrammet. Jag hade dock så himla roligt och trivdes väldigt bra på mitt dåvarande program så istället för att byta valde jag att gå klart och sökte Teknisk Basår på Chalmers därefter. Efter gymnasiet flyttade jag då till Göteborg för att läsa det och därigenom öppna upp för fler utbildningsmöjligheter.
 

Vad lockade dig att söka till TD?

En stor anledning var att det är en tvärvetenskaplig utbildning. Jag har alltid varit intresserad av att måla och syssla med kreativa saker, men när jag gick basåret märkte jag att det är de tekniska bitarna jag främst tycker om och vill plugga. Kunde man kombinera det kreativa med tekniken så verkade det kul. Sen tänkte jag aldrig jättemycket “var kommer det här leda?” när jag sökte utan jag tänkte mest att det kändes som någonting som fortfarande var brett och kul, och dessutom blev man civilingenjör i slutändan.


Varför blev det Teknisk Design på just Chalmers?

När jag gick basåret fick jag upp ögonen för Teknisk Design både i Linköping och Chalmers, men när jag fick reda på att alla som klarade basåret har en garantiplats på Chalmers slog det ganska snabbt om till att jag gick basåret för att komma in på TD på Chalmers. Men sen hade jag bott i Göteborg tidigare också och gillade staden, har mycket vänner här och dessutom visste jag att Chalmers har ett bra rykte vilket lockade.


Hur skulle du beskriva din utbildning?

I ettan och lite i tvåan skulle jag beskriva den som ganska uppdelad i två parallella spår som smälter ihop mer och mer ju längre i utbildningen du kommer. Å ena sidan är utbildningen väldigt teknisk men å andra sidan är den fri och kreativ. Både i sättet att arbeta men också i vad man arbetar med. Vi har till exempel rena beräkningskurser som till exempel matte eller hållfasthetslära men sen har vi också designbitarna som exempelvis kan handla om psykologi eller uttryck. Upplägget att läsa olika typer av kurser parallellt har varit kul och nyttigt eftersom det går att få ett avbrott från det ena hela tiden. Det finns liksom alltid utrymme att jobba kreativt och på egen hand i ett projekt, men behöver du en paus går det att ägna sig åt de andra kurserna och tvärtom.

Hur är det att vara student på TD?

Det känns väldigt hemma på något sätt. Lite som att vara tillbaka på gymnasiet eftersom klassen är liten och vi har varsitt klassrum i TD:s lokaler. Vi är där mycket och kommer varandra nära så det känns verkligen som ett andra hem. Det är mysigt. Sedan händer det väldigt mycket utanför skolan på TD och jag tror att många känner att det är en inbjudande stämning för att delta i det. Sen känns det som att studenter på TD överlag är taggade på att delta i studentlivet i förhållande till hur många vi är vilket är roligt!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanlig dag förra läsperioden innehöll ofta två schemalagda tillfällen att lyssna eller räkna på, till exempel en föreläsning och en övning. I projektkurserna får vi ganska mycket fri tid i schemat åt att jobba med projekt, men även i de kurserna har vi ju fasta föreläsningar att gå på. Sen har vi ju lunch mitt på dagen som brukar vara väldigt kul eftersom de flesta i klassen äter lunch på samma ställe. Så en föreläsning, en kort rast, föreläsning eller övning, lunch och till sist schemalagd tid att jobba med projekt.

Vad tycker du är bäst med utbildningen?

Bäst utbildningsmässigt tycker jag är att den är varierande och att vi verkligen får lära oss att jobba i grupp. När jag jobbat ihop med studenter utanför TD har jag märkt av ett ganska tydligt försprång i det eftersom vi i vår utbildning får lära oss att lägga upp en plan och fullfölja den.

Vad tycker du är mest utmanande med din utbildning?

Jag tycker det kan vara en lite speciell grej att använda både ingenjörshjärnan och den kreativa hjärnan. När man har en teknisk bakgrund är man ofta van i skolarbetet att det bara finns ett svar eller en lösning som stämmer. Ofta funkar det inte så i de mer estetiska kurserna utan där är det bra att kunna tänka fritt och utanför boxen. Det finns inget riktigt facit att förhålla sig till vilket kan vara ganska utmanande ibland tycker jag.

Sen finns det både för och nackdelar med att vi är få. När man på nära håll får se så mycket av vad andra gör är det lätt att jämföra sig med dem och känna sig stressad över det. Men sen är det ofta väldigt inspirerande också och det är peppande att se varandras arbeten. Jag ser ju upp till mina klasskompisar och tycker att de är duktiga, smarta och roliga.

Vad gör du på fritiden när du inte pluggar?

Under terminerna pluggar jag mycket, men sen försöker jag också träna en hel del. Jag har cyklat mycket mountainbike och har cykeln i Göteborg så jag försöker cykla när jag kan. Sedan försöker jag åka på utflykter ibland också, idag var jag till exempel ute på Brännö. Det finns mycket att göra i och runtom Göteborg om du bara tar dig tid att leta lite. När jag började på Chalmers hittade jag även lite kompisar utanför skolan genom en bokklubb som jag startade när jag började förra hösten. Jag tycker det kan vara skönt att höra om folk som gör något annat än det jag gör. Så jag läser mycket, tränar, åker på utflykter och pluggar!

Hur upplever du studentlivet på Chalmers och i Göteborg?

Göteborg är ju ingen studentstad så studentlivet märks inte direkt av i själva staden. På Chalmersområdet däremot finns det väldigt mycket studentliv om du söker dig till det, så vill man ägna sig åt det finns det hur mycket som helst att delta i. Studentlivet finns ju där för alla studenter men jag föreställer dock mig att man själv behöver söka sig till det lite mer aktivt än i typiska studentstäder för att ta del av det i hög utsträckning. På just Teknisk Design är vi ganska få elever jämfört med andra program, men trots det finns det många olika typer av föreningar och det händer mycket.

Jag har till exempel varit med i TD-laget som är Teknisk Designs sportförening. De håller framförallt i ett träningspass för studenterna varje fredag. Jag var med där mitt första år på TD och det var superkul. Det var roligt att ha något annat i skolan utöver skolarbetet och ibland gå dit i ett annat syfte. Sen har jag tillsammans med två kompisar på TD startat en jämlikhetsförening på sektionen som heter JämTD. Vi finns inte till för att säga att “det här är fel och det här är rätt”, utan mer för att belysa att “såhär är går det till hos oss- vad tycker vi om det?”, och vi har märkt att vårt arbete har lett till många bra diskussioner som gjort studenterna på TD mer medvetna om saker de inte tidigare reflekterat över.