Hoppa till huvudinnehåll

Möt en student: Amelie

"Det blir en väldigt härlig gemenskap när vi är så få och när vi har våra egna klassrum där vi sitter och pluggar tillsammans."

Amelie

Namn: Amelie

Ålder: 19

Går: Första året på kandidaten

Kommer från: Eslöv

Bästa studenttipset: Att engagera sig mycket, både i studentliv och i kurser.

 

Vad gjorde du innan du började på TD?

Jag läste teknik på gymnasiet med inriktning information- och medieteknik i Lund. Sen gick jag direkt till TD och tog inget sabbatsår. Jag tyckte fortfarande det var kul att plugga, så då var det lika bra att fortsätta.
 

Var det något speciellt som lockade dig till att söka just TD?

Jag har alltid gillat att rita, och pappa är civilingenjör, så det var på något sätt ganska naturligt att söka TD. Jag gillar att komma på lösningar på problem, och då kändes civilingenjör som en passande grej. Sen hade jag hört att Chalmers har ett ganska aktivt studentliv och att det var mycket forskning inom hållbarhet och att de låg långt framme i utvecklingen.
 

Hur skulle du beskriva din utbildning här på TD?

Första året har det mest varit att bekanta sig med nya begrepp och att vänja sig vid designprocessen. När vi har föreläsningar med bara klassen så är vi en väldigt liten grupp, vilket jag tycker är en fördel eftersom man kan höras mer och få mer hjälp. Vi börjar också med grupparbeten tidigt. Jag tror det är bra att man får vänja sig vid det arbetssättet tidigt eftersom det känns som att det är så man kommer arbeta i framtiden, speciellt när det är en mer kreativ process.
 

Hur är det att vara student på TD?

Det blir en väldigt härlig gemenskap när vi är så få och när vi har våra egna klassrum där vi sitter och pluggar tillsammans. Det finns alltid någon att fråga om hjälp. Vi sitter också oftast och äter ihop i klassrummen. På dagarna är det ganska mycket schemalagt, mycket föreläsningar och övningar. Men vi sitter också mycket i klassrummet efter skolan och pluggar.
 

Känner du att du har tillräckligt med tid till fritidsintressen?

Det är ju vad man gör det till. Gillar man att sitta och skissa på fritiden blir det lätt att man sitter kvar i skolan med en skissuppgift, för att man tycker att det är kul. Men efter skolan jag brukar styrketräna, och det kan man ju göra på kvällarna, så det brukar aldrig krocka. Sen jobbar jag även extra som projektledare på Chalmers rekrytering och även det tycker jag fungerar bra. Man kan ju bestämma själv när man pluggar och vi i klassen pluggar ju lite olika tider så man sitter inte själv och pluggar bara för att man inte alltid är i skolan kl. 8 - 17.
 

Vad är roligast med utbildningen?

Dels är det kombinationen av det kreativa, med till exempel skiss och formlära, och det tekniska med matten. Men det är även stämningen här på TD-våningen som gör att utbildningen är rolig. Man känner de flesta som går här och man ser dem varje dag.
 

Vad är mest utmanande med din utbildning?

Det är väl dels när matten är lite svår, då är det utmanande. Men sen kan det också vara svårt att balansera de olika ämnena. Jag tycker det är väldigt roligt att sitta och skissa och då blir det lätt att man gör det mer än matten. Men generellt tycker jag att det fungerar bra.

Hur upplever du studentlivet på Chalmers och i Göteborg?

Jag tycker att det är väldigt härligt. Jag är med i TDlaget, som är sektionens idrottslag, och det har varit väldigt roligt hittills. Genom detta har jag träffat andra sektioners idrottslag och på så sätt lärt känna andra på Chalmers, och det är kul, för även om det är väldigt många som går på Chalmers så träffar man på dem eftersom många är i samma hus. Det blir även ett sätt att komma närmare de som går TD eftersom vi arrangerar en del grejer för de andra studenterna på sektionen. Men det arrangeras också mycket annat på skolan, och det är kul när folk är engagerade.
 

Vad vill du göra efter examen?

Jag vill jobba med design eller produktutveckling på något sätt. Men jag vill inte bara designa utan jag tycker det är kul att få in de tekniska lösningarna också, alltså hur det ska funka också och inte bara hur det ska se ut. Vara med i hela processen helt enkelt.