Hoppa till huvudinnehåll

Möt en student: Johannes

"Jag tycker det är väldigt mysigt att vara student på TD. Att det är så små klasser gör att det blir en väldigt familjär känsla och man umgås även över klassgränserna."

Johannes

Namn: Johannes

Ålder: 25 år

Går: Tredje året på kandidaten

Kommer från: Göteborg

Bästa studenttipset: Börja med saker i tid och känna att man är i fas, så man slipper stressa. Det är också bättre att lägga lite tid på allt, istället för att försöka göra allt grundligt.

Vad gjorde du innan du började på TD?

Efter gymnasiet jobbade jag i två år som stödassistent på daglig verksamhet. Innan det gick jag en IT-linje på ett gymnasium här i Göteborg. Efter detta började jag på Chalmers, där jag först gick ett år på Automation och mekatronik innan jag bytte till Teknisk Design.

Hur kom det sig att det blev TD?

När man bor i Göteborg hör man mycket om att Chalmers är en bra skola. Så jag kollade upp vad det fanns för utbildningar och hittade TD. Det lät kreativt och roligt och jag kände att det nog var en utbildning jag skulle vilja läsa. Det som lockade var främst att det var en blandning av två världar som jag tyckte var kul. Alltså, att man både läste tekniska kurser samtidigt som det fanns  plats för att uttrycka sig kreativt.

Varför blev det TD på just Chalmers?

Jag kollade på en del andra liknande utbildningar på andra högskolor men kom då fram till att TD på Chalmers skiljde sig lite från de andra. Främst handlade det om att TD hade ett så stort fokus på användarcentrerad design och var ganska nära industridesign, vilket kändes mer intressant för mig.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

Jag upplever att det är en blandning av ingenjörsyrket, där du får matten, tekniken och lär dig att lösa problem, men att du också får vara kreativ och att det finns utrymme för att tänja på gränserna. En viktig faktor är att allt genomsyras av ett fokus på användaren. Det är alltid det vi utgår från. Vi lär oss att designa produkter som är anpassade efter människan, så att inte människan ska behöva anpassa sig efter produkterna. Vi lär oss även att angripa problem på ett väldigt metodiskt sätt. Så även om man inte vet var någonting ska sluta så vet man hur man ska börja och sedan jobbar man sig stegvis mot ett resultat.

Hur är det att vara student på TD?

Jag tycker det är väldigt mysigt att vara student på TD. Att det är så små klasser gör att det blir en väldigt familjär känsla och man umgås även över klassgränserna. Det är också väldigt många roliga och intressanta människor som går här.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det varierar mycket beroende på vad man har för kurser. I ettan har man mycket schemalagt och mycket individuella uppgifter, så då lägger man mycket tid på föreläsningar. Senare blir det mer och mer grupparbeten. Men även då är man mycket på Chalmers. Man tar en kopp kaffe och sen sätter man igång att arbeta.

Vad tycker du är mest utmanande med din utbildning?

Många av de som går på TD är väldigt duktiga och ambitiösa, och för mig har det därför varit svårt att inte jämföra sig. Men man inser att man faktiskt är bra på många saker också, och att det är en fördel att vi är bra på olika saker på programmet. En annan utmaning har varit att dra gränsen för hur mycket tid man ska lägga på ett arbete, eftersom det ofta är väldigt roligt och man vill göra det så bra man kan.

Vad gör du på fritiden när du inte pluggar?

När jag började på TD hade jag mycket saker vid sidan av plugget. Jag spelade bland annat i en orkester och var engagerad som ledare i kyrkan. Nu håller jag mest på med musik och hänger med kompisar.

Hur upplever du studentlivet på Chalmers och i Göteborg?

Göteborg är en jättehärlig stad och kommer man som ny till Chalmers hittar man lätt många nya sammanhang. Det finns mycket föreningsliv att vara aktiv i, men vill man inte det finns det mycket annat att göra utanför Chalmers också.

Vad händer i höst, när kandidaten är klar?

I höst ska jag troligtvis gå interaktionsdesign-mastern. Jag har läst lite kurser från den i år eftersom jag ligger lite mellan årskurser. Under kandidaten på TD har det varit ganska stort fokus på fysiska produkter och jag har saknat lite digital design. Så då är det kul att man kan läsa denna mastern och gå mer åt IT-hållet.

Vad vill du göra efter examen?

Det finns så många olika vägar som man kan gå efter en utbildning på TD. Drömmen just nu hade nog varit att jobba med digitala gränssnitt och UX inom ljud- och musikbranschen på något sätt. Gärna på ett lite mindre företag. Annars hade det nog varit kul att jobba på ett mindre företag som gör konsulttjänster åt företag som saknar UX- eller designavdelning. Att få djupdyka ner i olika områden i olika projekt känns lockande.