Hoppa till huvudinnehåll

Möt en student: Olivia

"Det känns som att det finns aktiviteter för alla. Eftersom TD är en så liten sektion så känns det som att alla är med på ett eller annat sätt."

Olivia

Namn: Olivia

Ålder: 24

Går: Sista året på Industrial Design Engineering (IDE)

Kommer från: Halmstad

Bästa studenttipset: Våga fråga och be om hjälp! Både lärare och klasskompisar. Det är ingen tävling utan vi hjälper varandra.

Utbytesstudier: Nej

 

Varför sökte du Industrial Design Engineering?

För att jag trivdes bra med utbildningen på Teknisk design, de kurserna som finns och de lärare som finns. Det var självklart för mig att det skulle bli TD:s master. Jag kollade lite på andra program, men det jag gillar med TD är just att det är användarcentrerad produktutveckling och att det kan vara både digitalt och fysiskt och då ville jag fortsätta med det.

Hur skulle du beskriva IDE?

Om man har gått TD på kandidaten så är det mer fördjupning. Man märker på mastern att man bara har skrapat på det yttersta lagret under kandidaten och att det finns så mycket mer att lära och många fler metoder att ta med sig i sin verktygslåda. Men man har mycket användning av det man lärt sig på kandidaten. Sen finns det mycket valbara kurser så det finns möjlighet att forma sin utbildning även här.

Vad tycker du är roligast med utbildningen?

Roligast att det är så mycket projekt. Man får testa att jobba med olika typer av produkter, system eller gränssnitt som man inte hade fått om man bara hade gjort kandidatarbetet, för då hade man bara blivit expert på det man gör då. Här får man testa på många olika saker och man får applicera den kunskap man lär sig i kurser direkt i ett projekt på det sättet man kommer jobba i framtiden.

Vad tycker du är mest utmanande med din utbildning?

Utmaningen är att det är en kreativ utbildning, att det inte finns något stopp. Man kan utveckla i all oändlighet men man måste nöja sig någonstans. Man kan ju se tillbaka på projekt man gjort nu i efterhand när man har lärt sig nya saker och tänka att man kunde gjort annorlunda, men det hade man ju inte hunnit under de ramarna man hade då. Det är bra att ha ett “good-enough-tänk”, men det är också svårt att ha det.

Hur upplever du studentlivet på Chalmers och i Göteborg?

Det känns som att det finns aktiviteter för alla. Eftersom TD är en så liten sektion så känns det som att alla är med på ett eller annat sätt. Man kan till exempel gå på sittningar som brukar vara när man firar tentorna, vilket många är med på.

Varför valde du att inte göra utbytesstudier?

Jag kände inget behov av att komma härifrån. Jag har en sambo och hade inget sug att komma iväg utan jag trivs och känner mig trygg här och därför lockade inte det mig. Det är inte heller något jag ångrar i efterhand då jag tycker att de kurserna som varit på TD har varit väldigt bra, så jag är jättenöjd med det.

Vad vill du göra efter examen?

Jobba, haha. Mitt enda krav är att det ska vara användarcentrerat på något sätt. Om jag sen jobbar med fysiska eller digitala produkter eller om jag håller i användningstester spelar inte någon roll. Jag öppen för det mesta och det är skönt att känna att jag har den bredden att jag kan göra allt möjligt.

Känner du dig redo att ge dig ut i arbetslivet?

Jo men det gör jag ändå. Jag har träffat andra som gått TD och som arbetar och det har lugnat mig, eftersom de kunde lika mycket som mig när de gick ut. Man förväntas inte kunna exakt allt, men man ska ha förståelsen för designprocessen, och det är väldigt skönt för det har man när man gått här.