Hoppa till huvudinnehåll

Effektivitet och ergonomi - receptet bakom Cargo

Ett samarbete mellan AJ produkter och teknisk design

Effektivitet och ergonomi - receptet bakom Cargo

Visste du att pack-och arbetsbord Cargo är ett samarbete med fem studenter vid institutionen Industri-och materialvetenskap på Chalmers Tekniska Högskola? I takt med den ökande e-handelsbranschen såg AJ Produkter ett behov av en flexibel produkt som kunde underlätta hantering och packning av varor för hand. Resultatet blev Cargo, en serie pack och arbetsbord som skapar en mer effektiv packningsprocess och förbättrar ergonomin för alla användare.


Studentgruppen från Chalmers, som består av Anton Sandström, Lisa Lindqvist, Oskar Belzons, Sam Edvardsson Ceder och Oskar Lillo, besökte tolv olika lager i varierande storlekar och branscher för att studera hur lagerarbetet kunde effektiviseras. De analyserade bland annat arbetspositioner, arbetshöjder, och tidskrävande extra moment och lät detta ligga till grund för produktutvecklingen.


– När vi besökte olika lager såg vi att packbord är sällan anpassade till verksamheten, utan är mycket enkla i sin utformning. Samtidigt ökar e-handelsbranschen och marknaden kräver mer flexibla lösningar för främst orderhantering och packning. Vi såg tydliga problem med ergonomi och effektivitet på lagret och har därför tagit fram lika tydliga lösningar till dessa, berättar Lisa Lindqvist, en av studenterna bakom Cargo.


Smarta funktioner för flexibelt arbete


Pack-och arbetsbord Cargo kan enkelt anpassas efter olika användare och arbetsuppgifter.
Målet att förbättra arbetsmiljön för alla lagerarbetare var en tanke som genomsyrade hela projektet, som utfördes i samarbete med AJ Produkters designer Cecilia Stööp.


–Alla funktioner på Cargo finns där av en anledning. När vi besökte lager såg vi exempelvis hur många lagerarbetare packade varorna ovanpå en hög med påsar som tog upp en stor del av deras arbetsyta. Därför togs en lösning för påsförvaring fram så att bordsytan kan utnyttjas och arbetet kan bli så effektivt som möjligt, förklarar Lisa.


Studentgruppen från Chalmers studerade även en rad sociala aspekter under Cargoprojektet.
–Lagerarbete är generellt ganska ensamt och monotont, och vi såg hur exempelvis hur lagerarbetarna blev mer sociala om borden placerades mitt emot varandra. Stämningen blev trevligare och medarbetarna kunde ha ögonkontakt när de arbetade, säger Lisa.


Pack-och arbetsbord Cargo kan kompletteras med flera olika tillbehör som låter användare anpassa bordet efter sina behov - allt för en mer effektiv, ergonomisk arbetsdag.